Zelena hemija za cirkularnu ekonomiju i održivu budućnost

Prošle nedelje, u organizaciji Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu održan je događaj "Zelena hemija za cirkularnu ekonomiju i održivu budućnost".

Prošle nedelje, u organizaciji Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu održan je događaj „Zelena hemija za cirkularnu ekonomiju i održivu budućnost“. Ovaj događaj je okupio stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine, inovacija, ekonomije, privrede i nauke kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim za primenu zelene hemije i održivih hemijskih procesa u postizanju cirkularne ekonomije. Događaj je deo aktivnosti projekta UNIDO/GEF “Globalni program za zelenu hemiju i inovacije” koji vodi Univerzitet Jejl (SAD).

Tokom otvaranja, dr Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju istakao je da je zelena hemija ključna za smanjenje uticaja industrije na životnu sredinu, kao i za stvaranje inovativnih proizvoda i procesa koji podržavaju cirkularnu ekonomiju. On je predstavio i komponente projekta:

  • Stvaranje međusobno povezanog globalnog onlajn alata za zelenu hemiju;
  • Izvođenje programa akceleratora zelene hemije u različitim zemljama, fokusirajući se na učesnike: Jordan, Indonezija, Peru, Srbija, Uganda i Ukrajina;
  • Razvoj i podrška projektima smanjenja perzistenstnih organskih zagađivača (POP) ili žive u industriji.

Koordinatorka projekta, dr Jelena Milić, istakla je strateški značaj zelene hemije u postizanju ciljeva održivog razvoja, pogotovo ciljeva koji se odnose na dostupnost hrane, sanitarne vode, lekova i zdravstvene zaštite, ali i dostupnog obrazovanja, dostojanstvenog rada i partnerstva među zemljama i organizacijama.

Putem video linka, učesnicima se obratio i prof. Pol Anastas, direktor Centra za zelenu hemiju Univerziteta Jejl (SAD) i dr Predrag Petrović, viši naučni saradnik Centra za zelenu hemiju Univerziteta Jejl (SAD).

Program skupa je sadržao dve sesije “Zelena hemija i regulatorni okvir: Prilike i izazovi” i “Zelena hemija kao podrška privredi ka održivom razvoju – primeri dobre prakse”. U okviru prve sesije razgovaralo se o principima zelene hemije i regulatornom okviru kao snažnom mehanizmu za pokretanje inovacija. Nakon toga, u popodnevnoj sesiji predstavnici kompanija i nauke su predstavili svoje inovacije i dobre prakse u primeni principa zelene hemije.

Događaj je pratio preko 80 učesnika uživo ili putem video linka, uključujući predstavnike državnog sektora, kompanija, istraživača i civilinog sektora.

Diskusije su se fokusirale na važnost zelene hemije kao osnove efikasnog korišćenja resursa i značaj inovacija u hemijskoj industriji kako bi se stvorili proizvodi koji su manje štetni po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Učesnici su se složili da je neophodno nastaviti s radom na promovisanju zelenih hemijskih praksi i inovacija kako bismo stvorili svet u kojem prirodni resursi čuvaju i cene se, a životna sredina se štiti za naredne generacije.

Podelite