O nama

Ko smo mi

Centar za čistiju proizvodnju Srbije je deo Tehnološko-metalurškog fakulteta (TMF) Univerziteta u Beogradu. Osnovani smo sa ciljem da, svojim znanjem i iskustvom, potpomognemo „zelenu“ tranziciju domaće industrije. Do 2023. godine smo davali preporuke i savetovali preko 200 kompanija u Srbiji i pomogli im da ostvare velike uštede u potrošnji materijala i energije, kao i potrošnji vode i novca. Za to
vreme smo obučili preko 60 stručnjaka za sprovođenje koncepta sirovinske efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP).

Centar za čistiju proizvodnju Srbije osnovan je kao deo projekta Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i deluje u okviru UNIDO/UNEP mreže Centara za sirovinsku efikasnost i čistiju proizvodnju (RECP Net). Zvanična inauguracija Centra održana je 11. oktobra 2007. godine u okviru Šeste Ministarske konferencije „Životna sredina za Evropu“, održane u Beogradu.

Šta je do sada uradjeno i kako smo mi pomogli

Neke od kompanija koje su uspešno primenile koncept čistije proizvodnje uz našu pomoć su: Metalac, Knjaz Miloš, Imlek, Carnex, EPS, Zvezda-Helios, Bambi-Banat, Štark, Maxima, Sojaprotein, Tarkett, Umka, Unipromet, Delta Agrar Grupa… U okviru projekata sa lokalnim samoupravama u primeni ove metodologije, pomogli smo gradovima Pančevo i Čačak.

Na regionalnom nivou, radili smo na projektima uvođenja „Low Carbon“ tehnologija i „Održivi turizam“.

Konsultantske usluge


U međunarodnim okvirima Centar, takođe, uspešno pruža konsultantske usluge. Radili smo i radimo na projektima: Međunarodne Finansijske Korporacije (IFC), UNEP-a, u Rusiji, Hrvatskoj, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Peruu, Kolumbiji, Jordanu, Ekvadoru, Indoneziji, Šri Lanki, Ugandi i Keniji.

Više o radu Centra i rezultatima možete pronaći na ostalim stranama naše internet prezentacije.

Podelite